NÁRODNÍ A REGIONÁLNÍ CENY SWPA 2024

VYHLÁŠENÍ VÍTĚZE REGIONU ČESKÁ REPUBLIKA, SLOVENSKO, MAĎARSKO, RUMUNSKO A MOLDAVSKO

© Tomáš Havrda, Czech Republic, Winner, Regional Awards, Sony World Photography Awards 2024.jpg

Světová fotografická organizace a společnost Sony Europe s potěšením oznamují, že se Tomáš Havrda stal vítězem regionální soutěže pro region Česká republika, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko a Moldavsko a zároveň postoupil do užšího výběru soutěže Sony World Photography Awards 2024.

Program národních cen je iniciativou Světové fotografické organizace a společnosti Sony. Cílem tohoto projektu, do kterého se letos zapojilo 54 zemí, je podpořit místní fotografické komunity po celém světě.

Do soutěže Sony World Photography Awards 2024 bylo přihlášeno přes 395 000 snímků z více než 220 zemí a regionů.

Tomáš Havrda zvítězil se svým snímkem Benzinka v zimním hávu, na kterém při cestě z práce domů zachytil atmosféru zasněžené benzínové pumpy po setmění.

Tomáš Havrda pracuje v architektonickém ateliéru, který sídlí v jeho rodném Trutnově na východě Čech. Fotografování je jeho velký koníček. Svou tvorbu popisuje jako multižánrovou, fotografuje to, co ho v danou chvíli oslovuje, zajímá a baví. Jeho největší motivací je samotný proces objevování, zkoušení a učení se. Každý pokrok a úspěch přijímá s nadšením a pokorou.

Tomáš Havrda ke svému vítězství uvedl: „Výhra mi udělala nesmírnou radost. Samozřejmě ji přijímám s obrovskou pokorou a vděkem. Je velkým závazkem a především motivací pro mou další tvorbu. Doufám, že pohled na svět mýma očima bude i nadále lidi zajímat a především bavit. V hlavě nosím spoustu zajímavých nápadů a projektů, z nichž některé již začínají pomalu přicházet na svět.”

Do užšího výběru se dostali tito fotografové z našeho regionu:

• Cziráki Orsolya Boglárka, Maďarsko
  • Diana Morozovskaia, Moldava
  • Diana Buzoianu, Rumunsko
  • Michal Zahornacky, Slovensko

Jako vítěz regionální soutěže pro region Česká republika, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko a Moldavsko získává Tomáš Havrda digitální fotografické vybavení Sony a jeho fotografie se představí na výstavě a v ročence Sony World Photography Awards.

Celkoví vítězové soutěží pro studenty, mladé fotografy, otevřené a profesionální soutěže Sony World Photography Awards 2024 budou vyhlášeni 18. dubna 2024. Poté se jejich fotografie představí na výstavě v londýnské galerii Somerset House (19. dubna až 6. května 2024). Další informace o nadcházejících vyhlášeních a vítězích najdete na adrese www.worldphoto.org

Letošními vítězi národních a regionálních cen jsou:

Bangladéš – Mahdin Shafiq Omi

Spojené státy americké – Pascal Fouquet

Vietnam – Tran Tuan Viet

EVROPSKÉ REGIONÁLNÍ CENY

Česká republika, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko a Moldavsko:

Tomáš Havrda (Česká republika), vítěz

Cziráki Orsolya Boglárka (Maďarsko), užší výběr

Diana Morozovskaia (Moldavsko), užší výběr

Diana Buzoianu (Rumunsko), užší výběr

Michal Zahornacký (Slovensko), užší výběr

Lotyšsko, Estonsko a Litva:

Viktors Rimarevs (Lotyšsko), vítěz

Raido Nurk (Estonsko), užší výběr

Ieva Lozuraitytė (Litva), užší výběr

Chorvatsko, Slovinsko, Srbsko, Černá Hora, Kosovo, Bosna a Hercegovina:

Ana Skobe (Slovinsko), vítězka

Danilo Kreso (Bosna a Hercegovina), užší výběr

Robert Marić (Chorvatsko), užší výběr

Suer Celina (Kosovo), užší výběr

Ivana Todorović (Černá Hora), užší výběr

Tijana Morača (Srbsko), užší výběr

Kypr, Řecko, Bulharsko a Severní Makedonie:

Vladimir Karamazov (Bulharsko), vítěz

Elena Georgiou (Kypr), užší výběr

Stefanos Papaioannou (Řecko), užší výběr

Vlatko Rafeski (Severní Makedonie), užší výběr

REGIONÁLNÍ CENY PRO LATINSKOU AMERIKU

Marcos Azulay (Argentina), vítěz

Jair Fernando Coll Rubiano (Kolumbie), 2. místo

Marco Chacana (Chile), 3. místo

Reynaldo San Martín (Bolívie), užší výběr

Alexa Obando (Kostarika), užší výběr

Wilfrido Enriquez (Ekvádor), užší výběr

Juan Pablo Méndez Garzona (Guatemala), užší výběr

Daniel Heras (Mexiko), užší výběr

Connie France Calderon Martel (Peru), užší výběr

Tomáš Korch

PR Manager, Bison & Rose

O SOUTĚŽI SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS

Celosvětově uznávaná soutěž Sony World Photography Awards, kterou pořádá Světová fotografická organizace (World Photography Organisation), je jednou z nejdůležitějších celosvětových událostí v kalendáři fotografů. Tato soutěž, do níž je možné se přihlásit zdarma, letos vstupuje již do svého 17. ročníku. Je celosvětovým hlasem fotografie a přináší zcela zásadní pohled na současnou fotografii. Jak pro etablované, tak i pro začínající fotografy nabízí tato soutěž prvotřídní možnosti, jak mohou svoji práci zviditelnit. Soutěž kromě toho uděluje ocenění nejvlivnějším umělcům světa, kteří s fotografickým médiem pracují, a to formou ceny za výjimečný přínos fotografii, mezi jejíž držitele se v uplynulých letech zařadili například William Eggleston, Marry Ellen Mark, Martin Parr, Candida Höfer, Nadav Kander, Gerhard Steidl, Edward Burtynsky, Graciela Iturbide a Rinko Kawauchi. V rámci soutěže se během prestižní každoroční výstavy v londýnské galerii Somerset House představí světu díla vítězů i práce fotografů, kteří se umístí v užším výběru. Naše hashtagy jsou #SonyWorldPhotographyAwards and #SWPA2024. ​ worldphoto.org/sony-world-photography-awards-exhibition

O SVĚTOVÉ FOTOGRAFICKÉ ORGANIZACI

Světová fotografická organizace je přední globální platforma zaměřená na rozvoj a podporu fotografické kultury. Naše programové a soutěžní iniciativy poskytují cenné příležitosti umělcům působícím v oblasti fotografie a pomáhají rozšiřovat diskusi o jejich práci. Soutěž Sony World Photography Awards je nejdůležitějším programem Světové fotografické organizace. Tato soutěž vznikla roku 2007 a je jednou z největších a nejprestižnějších fotografických soutěží. Oslavuje tvorbu předních i začínajících umělců a každoročně přiláká na výstavy desítky tisíc návštěvníků po celém světě. Světová fotografická organizace je fotografickým oddělením organizace Creo, která je zodpovědná za realizaci iniciativ a programů ve třech odvětvích: fotografie, film a současné umění. Sledujte Světovou fotografickou organizaci na Instagramu (@worldphotoorg), Twitteru (@WorldPhotoOrg) a LinkedIn/Facebooku (World Photography Organisation).

CREO

Organizace Creo iniciuje a pořádá akce a programy ve třech klíčových oblastech: fotografie, film a současné umění. Společnost Creo byla založena v roce 2007 jako Světová fotografická organizace a od té doby se její působnost rozrostla. Tato organizace nadále plní své poslání rozvíjet smysluplné příležitosti pro tvůrce a rozšiřovat rozsah svých kulturních aktivit. Dnes mezi její stěžejní projekty patří soutěž Sony World Photography Awards, PHOTOFAIRS Shanghai, Photo London a Sony Future Filmmaker Awards. Ve spolupráci se společností Angus Montgomery Arts pomáhá Creo realizovat projekty skupiny, které zahrnují některé z předních světových veletrhů umění. Název Creo je odvozen od latinského výrazu pro „tvořím“ a v tomto duchu si Creo klade za cíl podporovat a propagovat tvůrčí hlasy. www.creoarts.com

O SONY GROUP CORPORATION

Sony Group Corporation je kreativní zábavní společnost s pevnými technologickými základy. Cílem společnosti Sony je naplnit svět emocemi prostřednictvím kreativity a technologií – od herních a síťových služeb přes hudbu, zobrazovací a snímací systémy až po finanční služby. Další informace naleznete na adrese: sony.com/en

O SONY CORPORATION

Společnost Sony Corporation je zábavní společnost, jež staví na preciznosti a jedinečnosti svých technologií a zodpovídá za elektronické výrobky a řešení (EP&S) ve skupině Sony. Řídí se základními filozofiemi Kando a Anshin. Cílem společnosti je prostřednictvím svých produktů a kreativity probudit emoce u samotných spotřebitelů i firem a zároveň jim dát pocit, že se produkty staly jejich neodmyslitelnou součástí a mohou si tak kousek unikátnosti vychutnat každý den – od domácí zábavy, zvuku a hudby, fotografie a spotřební elektroniky až po mobilní komunikace. Další informace jsou k dispozici na: http://www.sony.net/

Dostávejte aktualizace do své poštovní schránky

Kliknutím na „Odebírat“ potvrzuji, že jsem si přečetl/a Zásady ochrany osobních údajů a souhlasím s nimi.