zv-e10

Společnost Sony představuje nový vloggovací fotoaparát s výměnnými objektivy ZV-E10 pro vlogery a tvůrce videí

27 čvc, 2021

Společnost Sony dnes představuje první fotoaparát pro vlogování s výměnnými objektivy z řady Alpha, novinku ZV-E10. Novy fotoaparát byl vytvořen od základů přímo pro vlogování a vlogery a kombinuje pokročilé zobrazovací technologie Sony s rozsáhlými možnostmi použití a sadou funkcí speciálně vytvořených na míru tvůrcům videí.

Základem ZV-E10 je snímač APS-C Exmor CMOS s 24,2 megapixely (přibližně efektivními) a obrazový procesor BIONZ X, který zajišťuje vysoce kvalitní obraz, vysokou citlivost a detailní vykreslení textury i nádherný bokeh. Kromě toho přináší ZV-E10 uznávané funkce vyvinuté speciálně pro vlogování, které si uživatelé tolik oblíbili u digitální kamery ZV-1. Mezi ně mimo jiné patří také funkce „Background Defocus“1, která umožňuje plynule přepínat mezi rozostřeným (bokeh) a ostrým pozadím. Dále je tu také režim „Product Showcase Setting“2, který umožňuje kameře automaticky přeostřit z obličeje na představovaný výrobek.

„Dnes představujeme první vlogovací fotoaparát Sony s výměnnými objektivy, model ZV-E10, a jsme nadšeni, že tím můžeme vyjít vstříc rostoucím potřebám dnešních tvůrců,“ uvedl Yann Salmon Legagneur, ředitel produktového marketingu, Digital Imaging, Sony Europe. „Nový fotoaparát ZV-E10 spojuje univerzálnost s výjimečnou kvalitu obrazu fotoaparátu s výměnnými objektivy a většími snímači a nabízí uživatelsky přívětivé funkce, které byly vytvořeny speciálně pro vlogování. Díky tomu představuje novinka ideální nástroj pro tvůrce videí, kteří chtějí přejít na pokročilejší technologie.“

Konstrukce ZV-E10 byla navržena s cílem upřednostnit nahrávání videí. Má nízkou hmotnost (přibližně 343 g3) a je vybavena oblíbeným LCD displejem s nastavitelným úhlem a vyklápěním do strany a umožňuje tvůrcům připojit externí mikrofony k horní části kamery. To zjednodušuje nastavení a zároveň umožňuje uživatelům sledovat displej při natáčení v selfie režimu nebo při natáčení z podhledu či nadhledu.

Kromě displeje je ZV-E10 vybavena dalšími snadno použitelnými prvky, které byly navrženy speciálně pro vlogování, včetně nového tlačítka pro fotografování/natáčení a nahrávání slowmotion nebo quickmotion, které je umístěno v horní části kamery, a umožňuje tak tvůrcům jediným dotykem snadno přepínat mezi jednotlivými režimy nahrávání.

Nový fotoaparát také nabízí pokročilé funkce videa, jako je natáčení videa v rozlišení 4K (QFHD: 3840 x 2160) a nahrávání Slow Motion s vysokým rozlišením (FHD 120p)4. K dispozici je také elektronická stabilizace obrazu s aktivním režimem (Active Mode)5, která zajišťuje stabilní záznam videa i při chůzi a nahrávání z ruky. Pokročilá technologie AF (autofokus) kamery ZV-E10 dále poskytuje rychlé a přesné AF s vynikajícím sledovacím výkonem a také vysoce kvalitní audio pro čistý záznam zvuku.

Soutěž Sony Vlog Challenge

Zároveň s tímto oznámením otevírá Sony druhý ročník soutěže Sony Vlog Challenge. Cílem soutěže je, aby účastníci vytvořili vlog, v němž představí téma, které je jejich největší vášní intenzivně se o něj zajímají.  Možnost přihlásit se do soutěže probíhá od 27. července do 27. září 2021 a zúčastnit se mohou tvůrci videí z celé Evropy. Úplné podmínky a pravidla soutěže naleznete zde.*

Kreativita a všestrannost

Fotoaparát s výměnnými objektivy pro širší možnosti kreativního výrazu

Fotoaparát ZV-E10 umožňuje uživatelům rozšířit možnosti kreativního výrazu použitím ideálního objektivu pro každou jednotlivou scénu, kterou si přejí natáčet. Široká škála kompatibilních objektivů řady s bajonetem E od Sony umožňuje uživatelům vybrat dokonalý objektiv, který odpovídá jejich kreativní vizi.

Pokročilý autofokus

Špičková technologie autofokusu od společnosti Sony umožňuje uživateli spolehnout se při ostření na fotoaparátu, takže se může plně soustředit na kompozici záběru. Model ZV-E10 je vybaven technologiemi Fast Hybrid AF a Real-time Eye AF pro video6 Real-time Tracking7, které umožňují kameře sledovat obličej a oči snímaného objektu pro rychlé a přesné automatické ostření dokonce i při natáčení v pohybu nebo v náročných prostředích. Uživatel si může také individuálně přizpůsobit nastavení automatického ostření kamery, například AF Transition Speed a AF Subject Shift Sensitivity, aby si mohl vybrat mezi rychlým nebo pomalým přeostřením podle svých kreativních preferencí.

Kromě toho umožňuje funkce dotykového ostření ZV-E10 uživateli intuitivně nastavit zaostření jednoduchým dotykem displeje. Jediným dotykem může uživatel okamžitě změnit zaostření na objekt, který je na okraji záběru. To je možné jak v režimu fotografování, tak v režimu nahrávání videí.

Vysoce kvalitní audio

Špičková technologie Sony umožňuje modelu ZV-E10 zaznamenat křišťálově čistý zvuk, který jasně zachytí hlas mluvčího díky internímu směrovému mikrofonu se třemi membránami a dodávanou ochranou proti větru, která značně redukuje hluk větru. Model ZV-E10 nabízí další rozšíření možností audia prostřednictvím digitálního audio rozhraní Multi Interface (MI) Shoe Cap a konektor pro připojení externího mikrofonu. Konektor pro sluchátka umožňuje uživateli připojit sluchátka pro přesné sledování zvukových záznamů. Časování zvukového výstupu lze také nastavit na Live nebo Lip Sync.

Subjekt na prvním místě

Při natáčení v různých prostředích s dramatickými změnami osvětlení může zůstat uživatel v klidu, protože bude mít jistotu, že ZV-E10 automaticky zkoriguje expozici tak, aby nebyl obličej subjektu přeexponovaný nebo podexponovaný. Využívá k tomu originální algoritmus Face Priority AE (autoexpozice), který dokáže bleskově změnit AE. Kamera tak může detekovat obličej subjektu a upravit expozici tak, aby bylo zajištěno optimální zobrazení obličeje, a to i při snímání selfie ve scénách s extrémními změnami osvětlení, i v případě, že se tvář subjektu na okamžik odvrátí od fotoaparátu. Kamera navíc pracuje se stejnými poznatky o barvách jako populární model ZV-1, který optimalizuje pleťové tóny u jakéhokoli snímaného objektu, a to u videí i fotografií.

Špičkové vlastnosti pro nahrávání videa:

Navrženo pro tvůrce videa

Uživatelé mohou novou kameru ZV-E10 pohodlně ovládat díky ergonomicky tvarovanému tělu a velkému tlačítku MOVIE, které je pohodlně umístěno na horní straně kamery.  Ve spojení s volitelným gripem s bezdrátovým dálkovým ovladačem (GP-VPT2BT, prodává se samostatně) je natáčení jednou rukou jednodušší díky snadnému přístupu k zoomu, záznamu a programovatelnému tlačítku. Na přední straně těla je také umístěna kontrolka záznamu (tally light) pro okamžitý přehled o stavu záznamu. Během záznamu se na displeji LCD zobrazuje také červený rámeček, který uživatele rychle a snadno informuje o tom, zda je záznam aktivní, když stojí za kamerou.

Jedinečnou funkcí fotoaparátu ZV-E10 je páčka zoomu, kterou lze ovládat optický zoom u objektivů s power zoomem a Clear Image zoom u pevných objektivů. Při použití pevného objektivu s fotoaparátem může uživatel zoomovat bez ztráty rozlišení videa a snímat tak plnohodnotné video v rozlišení 4K. Uživatel si také může vybrat z 8 nastavení rychlosti zoomu pro větší kreativní flexibilitu.

Model ZV-E10 disponuje dlouhou výdrží baterie, která dostačuje až pro 125 minut záznamu15 nebo 440 snímků16 při plném nabití, takže uživatel může bez starostí nahrávat dlouhé záznamy. Při natáčení v interiéru mohou dodávat energii napájecí zdroje, jako je volitelný AC-PW20AM, takže uživatel může pokračovat v nahrávání, aniž by si musel dělat starosti s výdrží baterie. Napájení je také možné přes konektor USB typu C®, což umožňuje napájení kamery externími bateriemi pro prodloužení výdrže baterie při natáčení na cestách. Výklopný LCD displej modelu ZV-E10 umožňuje uživateli šetřit baterii s pomocí šetřícího režimu Power save17 tak, že se displej zaklopí. Při otevření displeje je kamera připravena začít okamžitě snímat.

Zůstaňte připojení

Živé streamování

Model ZV-E10 je možné používat také jako vysoce kvalitní webovou kameru nebo kameru pro živé streamování díky jednoduchému připojení k PC nebo smartphonu18. Umožňuje lepší mobilitu při streamování a nevyžaduje žádný další software. Uživatel tak může využít výjimečnou obrazovou kvalitu a krystalicky čistý zvuk i funkce Face Priority AE a Soft Skin Effect modelu ZV-E10 při živém streamování nebo při video hovorech. ZV-E10 podporuje standardy používané pro USB kamery jako UVC (USB Video Class) / UAC (USB Audio Class). Model ZV-E10 také umožňuje uživatelům připojit se ke zdroji napájení pomocí USB kabelu, když streamuje naživo delší dobu.  Pro ještě pohodlnější použití může uživatel přiřadit tuto funkci programovatelnému tlačítku, aby mohl začít okamžitě streamovat.

Easy File Data a přenos záznamu

Pomocí aplikace Imaging Edge Mobile19mohou uživatelé přenášet vybrané snímky a video soubory prostřednictvím Wi-Fi do mobilního zařízení. Tato funkce umožňuje uživateli přenášet obrazové soubory ve formátu RAW. Po spárování fotoaparátu s aplikací Imaging Edge Mobile lze z mobilního zařízení získat a zaznamenat polohová data souborů. Uživatelé mohou přenášet soubory z karty SD ve fotoaparátu do chytrého telefonu (mobilního zařízení) prostřednictvím rozhraní Bluetooth, i když je fotoaparát vypnutý20

Cena a dostupnost

Nová ZV-E10 bude v prodeji u autorizovaných prodejců Sony od začátku srpna s doporučenou cenou 19 490 CZK.

V prodeji bude také nový set kamery ZV-E10 a E PZ 16-50mm F3.5-5.6 OSS power zoomového objektivu, a to od začátku srpna s doporučenou cenu 22 490 CZK.

Nový obsah bude uveřejněn také přímo v Sony Photo Gallery. Podrobné informace o produktu naleznete na: https://www.sony.cz/electronics/fotoaparaty-s-vymennymi-objektivy-2/zv-e10

Více o fotoaparátu ZV-E10 naleznete ZDE.

Produktové video k nové ZV-E10 můžete shlédnout ZDE.

Bližší informace o soutěži Sony Vlog Challenge naleznete ZDE.

* Neplatí se žádný poplatek či startovné. Pořadatelem soutěže Sony Vlog Challenge („Contest“) v Evropě je společnost Sony Europe B.V., zapsaná v Nizozemsku, s registrovaným sídlem The Heights, Brooklands, Weybridge, Surrey, KT13 0XW, Velká Británie („Sony“). 21. 07. 21 – 21. 09. 21. Soutěž není žádným způsobem sponzorována, podporována ani spravována či spojována s YouTube nebo Instagramem. Otevřeno jednotlivcům ve věku nad 16 let, kteří mají osobní Instagram účet a jsou obyvateli kvalifikačních regionů. Oficiální pravidla včetně cen, pokynů pro přihlášení a šancí na výhru naleznete na https://www.sony.net/united/sonyvlogchallenge/europe/en/

Exkluzivní příběhy a vzrušující nový obsah natočený novou kamerou a dalšími foto a video produkty Sony naleznete na www.alphauniverse.com. Evropské fotografické centrum společnosti Sony je k dispozici ve 22 jazycích a obsahuje podrobné informace o produktech, soutěže a aktuální seznam akcí Sony v každé zemi.

Pro více informací, prosím, kontaktujte:

Lucie Brochová, Consultant, PR agentura společnosti SONY, Bison & Rose, +420 739 483 442, e-mail: lucie.brochova@bisonrose.cz